RealForum
 
Langsiktig, aktivt eierskap av kjøpesenter, hotell og kontorbygg i Bergen sentrum. Gjeldfritt pr. 2008.

HISTORIE

Bygget i 1898 for den kjente bergensprofilen, kunstsamleren Rasmus Meyer som administrasjonsbygg for Vaksdals Mølle.

Arkitekten var Johan Adolf Fischer og bygningen ble oppført i fransk sengotikk / nyrenessanse. Solgt i 1939 til et privat konsortium /Vaksdal Mølle og senere overtatt av Bergen Privatbank (nå DnB) i 1964. Realforum kjøpte eiendommen av DnB i 1994.

Rasmus Meyer (født 4. juni 1858 i Bergen, død 14. januar 1916 i Bærum) var kjøpmann, brukseier og kunstsamler. Han er kjent for sin kunstsamling, Rasmus Meyers samlinger som nå er en del av Bergen kunstmuseum.

Dobbelklikk på bilde for å se full størrelseForeldre var kjøpmann Gert Heinrich Meyer (1817-1897) og Kaia Wilhelmine Wold (1831-1864). Han var gift med Charlotte Amalie Henriette Koller (1868-1953).

Meyer tok eksamen ved Tanks skole i Bergen i 1874 for å være i lære ved Vaksdal mølle. Han studerte moderne mølledrift i Tyskland og utdannet seg til mølleingeiør og landskapsarkitekt, og sammen med sin far bygde han opp en ny mølle i Vaksdal etter en brann i 1890. Denne ble også herjet av brann i 1899 og en større mølle tegnet av arkitekt Johan Adolf Fischer ble da bygd.

Firmaet hadde i den følgende perioden en god tid og tjente mye penger. I 1912 ble det gjort om til aksjeselskap med Meyer som hovedaksjonær. Han ble også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1911. Under første verdenskrig ble det dårligere tider for firmaet på grunn av vanskelig råvaretilgang. Meyer trakk seg da fra firmaets ledelse på grunn av sykdom.

Eiendommer

Han eide Åstveit gård i Åsane i Bergen, som fra 1937 huser Bergen Golfklubbs golfbane, og vakre Munkebakken i Bærum, Akershus. På Åstveit anla han et vakkert hageanlegg som før 1. verdenskrig var viden kjent for sine mange eksotiske arter. Rhododendronprakten på Åstveit stammer fra denne parken.

Kunstsamleren

250historiskebergen41f

Rasmus Meyer er mest kjent som kunstsamler. I 1875 foretok han en dannelsesreise sammen med sin far og søster Michaeline. Turen gikk gjennom Tyskland til Italia, og han skrev en dagbok som er delvis bevart. Han var mest opptatt av malerier, og på turen ble flere store kunstsamlinger besøkt.

Fra studieårene i Tyskland er det bevart brev fra Meyer som handler om malerier, kunsthåndverk, litteratur og teater og operabesøk. Han begynte også å kjøpe malerier og kunsthåndverk til sitt eget hjem.

I 1905 ble han kunstsamler i stor stil da han kjøpte verftseieren Ananias Dekkes etterlatte privatsamling. Han satte seg det mål å samle hver kunstner som hadde hatt noen betydning for norsk malerkunst og som viste maleriets utvikling gjennom tidene. Samlingen hans inneholder verk av de fleste store malere fra I.C. Dahl til Matisse-elevenes gjennombrudd i 1914. Hovedvekten er Edvard Munch med en enestående samling av malerier og grafiske blad.

250historiskebryggen003b

Samlingen inneholder også er stor del av Theodor Kittelsens arbeider og alle tegningene og skissene Gerhard Munthe laget til det store arbeidet med dekor av Håkonshallen. Dette ble ødelagt under eksplosjonsulykken på Vågen i Bergen i 1944.

Samlingen holder til i en bygning tegnet av Ole Landmark og reist i 1924 etter at den ble skjenket til Bergen kommune etter hans død. I 1998 ble samlingene sammen med Bergen Billedgalleri og Stenersens Samling innlemmet i Bergen Kunstmuseum som da var nyopprettet.Ønsker du å leie ? Skriv inn ditt navn og nummer så ringer vi deg så fort vi kan


652097Vågsalmenning 3, 5014 Bergen   Man-fre 09.00 - 16.00 :   Tlf.: 48 95 90 83   Send oss en mail  

Webmaster   |   B R A N D M A K E R   A S   |   e-go webditor   |   Valid XHTML 1.0

EGO
e-go
Brukernavn: Passord: